MASTINO NAPOLETANO sau Dog de Napoli provine din Italia si face parte din familia molosoizilor. Este un caine absolut inconfundabil datorita aspectului impunator al corpului ,deosebit de puternic si al ridurilor caracteristice care ii acopera capul.

            Este o rasa foarte veche , in antichitate fiind folositi ca animale de lupta si pentru paza de catre gardienii din orase.Aproape disparut odata cu trecerea secolelor a fost recuperat si omologat ca rasa autohtona italiana abia pe la jumatatea secolului nostru si prezentat pentru prima data la Expozitia Canina de la Napoli 1946.

  Clasificare : molosoid de tip mastiff face parte din grupa II F.C.I.

           Caine de talie mare,inaltimea la greaban a masculului se incadreaza intre 65-75 cm iar a femelei 60-68 cm ca greutate ideala situandu-se intre 50-70 kg. dar existand exemplare care ating si 80-90 kg.

Utilizare :  paza si aparare.

Temperament :  Acest caine este calmul personificat.Este fara discutie insa un caine energic,atent si foarte curajos deosebit de afectuos si de atasat fata de stapan este excelent pentru paza si apararea proprietatii.Rezistent la durere, este un adversar de temut pentru eventuali raufacatori pe care ii doboara in tacere si apoi latra sa-si anunte stapanul.Trebuie dresat cu blandete dar ferm pentru a putea beneficia de calitatile sale deosebite.Violenta il poate face agresiv si de necontrolat.Crescut intr-un mediu familial propice si inconjurat cu dragoste devine un baby sitter de exceptie prin atentia care o da sigurantei copiilor (care se indragostesc de el la prima vedere )si un paznic de temut. Nu este nevoie sa fie dresat pentru paza si aparare avand calitati native deosebite in acest sens. Nu latra si nu ataca fara motiv dar aici conteaza foarte mult educatia pe care o primesc de la stapan (exista persoane care prin dresaj specific si violenta imprima anumitor rase de caini o stare continuade nervozitate care ii face imprevizibili ).Repet,bine educat este un animal de companie foarte placut si util pentru toata familia.

    Conformatie :

  Capul brahicefal (diametrul longitudinal si transversal aproape egale), masiv, cu stop de 900.         

   Lungimea trunchiului este cu 10% mai mare decat inaltimea la greaban,spatele este drept si lat iar abdomenul aproape orizontal. Botul are 1/3 din lungimea capului,linia nasului este dreapta iar trufa de culoarea robei.Ochii sunt ovali si inchisi la culoare in functie de culoarea robei (nu se accepta culoarea galbena ).Urechile sunt de obicei cupate dar in ultima vreme se renunta tot mai mult la acest obicei.Pielea. groasa si abundenta,mobila pe tot corpul,in special pe cap unde formeaza numeroase falduri si riduri iar pe gat formeaza falduri duble..Parul aproximativ 1,5 cm este foarte scurt,drept si des,uneori cu pete mai deschise pe piept si la membre.Culoarea poate fi neagra,albastruie sau plumburie,gri,acaju sau aramie .Se pot intalni si exemplare tigrate cu nuanta de negru sau roscat.Coada este groasa ,puternica si de regula se amputeaza la doua treimi iar cand cainele este activ este purtata sub forma de iatagan.

      Miscarea este specifica rasei . La pas mersul este felin,cu pasi ca de leu si lent ca si mersul ursului .

   INGRIJIRE :

     Alimentatia este foarte importanta ,hrana trebuie sa fie de buna calitate si din acest punct de vedere este bine sa apelati la hrana uscata in principal.Pe langa aceasta dieta se suplimenteaza cu carne fiarta, iaurt ,branza dulce de vaci .Se vor da ratii destul de mici si mai dese pentru ca trebuie evitata torsiunea de stomac. Nu se suplimenteaza masa uscata cu calciu pentru ca pot aparea probleme renale.Nu se administreaza vitamina D in exces pentru ca pot aparea probleme in dezvoltarea oaselor.

     Plimbarea este deosebit de importanta iar cainelui este bine sa–i lasati libertatea de a decide ritmul si modul in care este activ .

 

      Probleme de sanatate :

         Fiind o rasa de talie mare cresterea se face rapid acest lucru dand nastere la asa zisele dureri de crestere. Simptomatic acestea se manifesta prin dificultatea cainelui in a se ridica din culcat si prin faptul ca schioapata . Manifestarile pot  apare intre 4-18 luni si dispar pe la doi ani .Se evita aceasta prin alimentatie adecvata si suplimentare cu minerale ,vitamine si calciu cainele fiind lasat sa leneveasca cat vrea si evitata pe cat posibil alergarea .

    O alta problema este aparitia “ ochiului de cireasa “ care de fapt este inflamatia si cresterea tesutului de la coltul interior al ochiului care se rezolva intotdeauna numai chirurgical si consta in indepartarea tesutului in exces printr-o interventie simpla.Nu sunt probleme deosebite cu pielea desi au foarte multe falduri.

     ATENTIE :  Mastino uraste frigul si de aceea este indicat ca pe timpul iernii sa doarma intr-un loc incalzit si ferit de curent (pentru custi de exterior exista panouri de incalzire speciale care se fixeaza pe podeaua custii – pentru detalii ma puteti contacta . ). Vara este bine ca mastino sa aiba multa apa la dispozitie si un adapost mai racoros.

  Defecte grave : Prognatism inferior pronuntat,coada curbata pe spate,talie in afara limitelor admise.

   Defecte eliminatorii : prognatism superior,convergenta sau divergenta accentuata a liniilor craniului si nasului,linia superioara a botului concava sau convexa sau acvilina ,depigmentare totala a trufei,ochi galbeni,totala depigmentare a conturului pleoapelor ambilor ochi,strabism,absenta ridurilor,cutelor si faldurilor de piele ,absenta congenitala sau artificiala a cozii,pete albe foarte mari,marcaje albe pe cap iar masculii trebuie sa aiba doua testicule,ambele coborate in scrot.

   Alexandra si Ion Ivan
  Phone: 092.532.533.